Βιολογικό μέλι
Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο παράγουν οι μέλισσες είτε από τα άνθη των φυτών είτε από το μελίτωμα εντόμων που παρασιτούν σε κάποια δέντρα όπως το πεύκο, το έλατο ή η καστανιά.
Στη βιολογική μελισσοκομία εφαρμόζεται μία σειρά από πρακτικές που σκοπό έχουν τόσο την παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος όσο και την ευζωία των μελισσών. Επιπλέον το βιολογικό μέλι υπόκειται σε μία σειρά από ελέγχους και υποχρεώσεις.
Καταρχάς για να χαρακτηριστεί ένα μέλι ως βιολογικό θα πρέπει για ένα τουλάχιστον χρόνο να έχουν τηρηθεί οι αρχές της βιολογικές μελισσοκομίας. Το μελισσοσμήνος θα πρέπει να αποτελείται, κατά προτίμηση, από το είδος Apis mellifera ή τους τοπικούς οικότυπούς του. Ένα ακόμα βασικό στοιχείο είναι το υλικό κατασκευής των κυψελών. Θα πρέπει να είναι από φυσικά υλικά τα οποία δε θα μολύνουν ούτε τα μελισσοκομικά προϊόντα ούτε το περιβάλλον.
Μέσα στις κυψέλες χρησιμοποιούνται μόνο φυσικά προϊόντα όπως η πρόπολη, το κερί ή φυτικά έλαια.
Ένα ακόμα σημαντικό σημείο είναι η τοποθεσία που θα επιλέξουμε να βάλουμε τις μελισσοκυψέλες μας. Έτσι λοιπόν επιλέγουμε περιοχές όπου ασκείται η βιολογική γεωργία ή καλλιέργειες στις οποίες εφαρμόζονται πρακτική περιορισμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Φυσικά επιτρέπεται τα μελισσοκομεία να τοποθετούνται σε περιοχές με αυτοφυή βλάστηση και δάση μη βιολογικής διαχείρισης. Επιπλέον σε ακτίνα 3χμ. από τη θέση που θα βάλουμε τα μελίσσια μας οι πηγές νέκταρος και γύρης θα πρέπει να αποτελούνται από βιολογικές καλλιέργειες ή αυτοφυή βλάστηση. Τέλος οι κυψέλες θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από πηγές που μπορεί να μολύνουν τα μελισσοκομικά προϊόντα ή να επηρεάσουν την υγεία των μελισσών.
Όσον αφορά τη διατροφή τους στο τέλος της περιόδου παραγωγής πρέπει να αφήνεται πλεόνασμα σε μέλι και γύρη τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες του χειμώνα. Στη συμβατική μελισσοκομία η διατροφή της μέλισσας πολλές φορές γίνεται με γλυκόζη κάτι που αυξάνει την παραγωγή. Τεχνητή διατροφή στη βιολογική μελισσοκομία επιτρέπεται μόνο όταν απειλείται η ζωή του μελισσιού,κυρίως λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Η τεχνητή διατροφή όμως επιτρέπεται να γίνεται μόνο με βιολογικό μέλι που κατά προτίμηση προέρχεται από την ίδια μονάδα.
Η αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών γίνεται χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων. Για να προστατευτούν τα μελίσσια επιτρέπεται η χρήση ποντικοφαρμάκων αλλά μόνο σε παγίδες. Για την καταπολέμηση του ακάρεου βαρόα μπορούν να χρησιμοποιηθούν φυσικά οξέα όπως το μυρμηγκικό ή το γαλακτικό ή με την πρακτική της εξόντωσης του αρσενικού γόνου. Η απολύμανση των μελισσιών γίνεται με φυσικό τρόπο όπως ατμό ή φλόγα. Πάντως σε περίπτωση που χρειαστεί να χορηγηθούν αλλοπαθητικά χημικά φάρμακα τα μελίσσια θα πρέπει να απομονωθούν κατά την αγωγή και το κερί πρέπει να αντικατασταθεί με κερί βιολογικής μελισσοκομίας. Φυσικά τα μελίσσια αυτά θα πρέπει για ένα χρόνο να μπουν στη διαδικασία της μετατροπής.
Θα πρέπει επίσης να ξέρουμε πως κατά την παραγωγή βιολογικού μελιού απαγορεύονται πρακτικές όπως η κορυφοτομή των φτερών της μέλισσας, η χρήση συνθετικών απωθητικών κατά διαδικασία του τρύγου ή η εξόντωση του αρσενικού γόνου. Για την αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών επιτρέπεται η χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων.
Στη Beesart εφαρμόζουμε όλες τις πρακτικές της ορθής διαχείρισης των κυψελών για την παραγωγή μελιού υψηλών προδιαγραφών και με τη χρήση φυσικών μεθόδων. Θα μπορούσαμε να πούμε πως οποιοδήποτε μέλι παράγεται στις δασοσκέπαστες βουνοκορφές της χώρας μας, σε λιβάδια με αυτοφυή βλάστηση και μακριά από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι βιολογικό, όμως η πιστοποίηση είναι απαραίτητη.